Stavba se načítá

Přemístěný modulární EXPO pavilon 2015, Vizovice

Novostavba

Datum zahájení: 09/2017

Datum dokončení: 10/2018

Cena stavby: 96 000 000 Kč

Zdroj financování: Soukromý

Kategorie: Administrativní budova, Stavba pro kulturu a osvětu, Architektura

Přihlašovatel

Ing.Martin Hart/KOMA MODULAR s.r.o.

Autor

CHYBIK+KRISTOF AA + OLGOJ CHORCHOJ

Projektant

Ing.Oldřich Studený

Dodavatel

KOMA MODULAR s.r.o.

Investor

KOMA MODULAR s.r.o.

Uživatel

KOMA MODULAR s.r.o.

Popis stavby

Nízkoenergetická inteligentní budova ohodnocena jako Zdravá kancelář Českou radou pro šetrné budovy.
Polyfunkční budova - přízemí: galerie, kavárna, recepce; 1. a 2. patro kancelářské prostory; 3.patro obytná zelená střecha odpočinková s výhledem na Bílé Karpaty a výrobní areál firmy.
Budova je zkonstruována z velkoprostorových modulů metodou "Off site building". Nyní tvoří společně s modulární firemní restaurací Centrum modulární architektury, které bude v příštím roce doplněno vývojovým a inovačním centrem a amfiteátrem dle návrhu CHYBIK+KRISTOF AA. Budova je doplněna uměleckými díly od sochaře Lukáše Rittsteina a ak.malířky Barbory Šlapetové.
Obestavěný prostor: 7770 m3
Zastavěná plocha: 564,2 m2


Příběh stavby

V roce 2015 uspěla firma KOMA MODULAR v mezinárodní soutěži s dodávkou českého pavilonu na světovou výstavu EXPO italském Miláně. Český pavilon zde získal bronzovou medaili za architekturu a inovace, což je první ocenění za doby samostatné České republiky. Už v průběhu výstavy získal pavilon několik dílčích ocenění od návštěvníků a italských médií, například jako nejpohodovější pavilon, pavilon nejvstřícnější k dětem či pavilon s nejhezčí střešní zahradou.

Po výstavě byl tento modulární objekt rozebrán a převezen do Vizovic – sídla firmy, kde byl přestaven na administrativní budovu. Celý objekt musel být přizpůsoben z teplého milánského prostředí na kruté valašské zimy. Jednotlivé části stavby jsou navrženy tak, aby byly splněny požadavky ČSN 730540-2 a vyhlášky č. 148/2007 Sb, o energetické náročnosti stavby.
Modulární pavilon EXPO navrhlo architektonické studio CHYBIK+KRISTOF ARCHITECTS & URBAN DESIGNERS, interiéry přetvoření výstavního pavilonu na polyfunkční budovu yytvořilo studio Olgoj Chorchoj.
Bývalý český pavilon byl uveden do provozu na podzim roku 2018 a nyní slouží jako polyfunkční budova a veřejné výstavní centrum. Přízemí objektu je otevřené veřejnosti kde je výstavní prostor s kavárnou. V dalších dvou patrech jsou kancelářské prostory. Střecha je zelená s terasou bylinkovou zahradou s výhledem na areál firmy a Vizovické vrchy. Vnitřní prostor objektu je industriálně laděný, jsou zde použity materiály jako železo a sklo, obklady jsou dřevěné, bondové a sklobetonové. Uprostřed pavilonu je otevřené atrium, kterým se vine spirálovité plátno s barevnými motivy ze života firmy od akademické malířky Barbory Šlapetové, které je v kontrastu s industriálním prostředím. Dílo je doplněno dvěma sochami „autoptáků“ od Lukáše Rittsteina. Přemístěný pavilon byl oceněn v silně zastoupené soutěži Zasedačka roku 2018 jako Nejatraktivnější pracovní prostředí. Porotě předsedala architekta Eva Jiřičná. Dále získal cenu Grand Prix arch.Nováka v soutěži Stavba roku Zlínského kraje, která se udává pouze výjimečným stavbám - za 17 let této soutěže byla cena Grand Prix udělena pouze šesti stavbám.

Poloha stavby

Adresa

Vizovice, Říčanská 1191